Puheenjohtajiston kuukausikurkkaus: Huhtikuu

24.4.2023

Heips ja hauskaa huhtikuuta kaikille!

Pedagon kevät on pian huipentumassa vappuviikon tapahtumiin, joita odotan ainakin itse jo innolla (varsinkin hoploppia)! 


Tällä kertaa puheenjohtajiston kuukausikurkkauksessa tuomme terveiset SOOLin liittokokouksesta eli liittarista, jossa Pedagon hallituslaiset olivat viime viikonloppuna (15.-16.4.) edustamassa Jyväskylän luokanopettajaopiskelijoita. 

SOOL eli Suomen opettajaksi opiskelevien liitto on meidän kaikkien opeopiskelijoiden yhteinen liitto ja edunvalvoja. Liittokokous on Soolin jäsenten korkeinta päätösvaltaa käyttävä päättävä elin, vähän niinkuin meidän syyskokous. Helsingissä järjestettävä kokous kestää viikonlopun verran ja kokoaa opeopiskelijoita ympäri suomen päättämään meidän yhteisen liiton asioista. Liittokokous on mahtava paikka tutustua ja verkostoitua eri alojen opeopiskelijoihin ja päästä vaikuttamaan!

Tälläkin kertaa ajankohtaiset aiheet puhuttivat  ja olivat käsittelyssä työryhmissä, jotka valmistelivat dokumentteja liittokokouksen käsiteltäväksi lauantaina. Vuosikokoukselle tyypilliseen tapaan käsittelyssä oli toimintasuunnitelma ja talousarvio. Työryhmien työskentelyn pohjalta sunnuntaina liittokokouksessa päivitettiin myös liiton koulutuspoliittista linjapaperia ja tehtiin julkilausuma koskien korkeakoulujen opetus- ja tutkimusrauhaa. 


Jännittävin hetki liittokokouksessa oli sunnuntaina, kun liitolle valittiin hallitus tulevalle kaudelle 1.5.2023-30.4.2024. Henkilövaalien ehdokasasettelu tapahtui ennen liittokokousta SOOLin nettisivujen kautta & liittokokouksessa lauantaina tai sunnuntaina ennen vaalia. Kaikki ehdokkaat pääsivät pitämään puheenvuoron ja lauantaina järjestettiin myös vaalipaneeli. 

Liiton puheenjohtajaksi valittiin Emppu Laakkonen, entinen Jyväskylän Sun Soolilainen ja varapuheenjohtajaksi Mira Laurinantti. SOOLin hallituksen jäseniksi valittiin yhteensä 8 opeopiskelijaa, joista kaksi Jyväskylästä: Oona Koskinen Jano ry:stä ja Sofia Salo Jammaus ry:stä. On huippua, että Jyväskylää saatiin edustamaan opiskelijoita tänäkin vuonna!

Onnittelut kaikille valituille <3

SOOLin liittokokous voi tuntua vieraalta monelle opeopiskelijalle, mutta siellä tehtävät päätökset ja valittu hallitus ajavat meidän jokaisen asiaa valtakunnallisella tasolla. SOOLin hallituksen jäsenet pääsevät tekemään tärkeää edunvalvontatyötä ja tapaamaan esimerkiksi päättäjiä kaikkien opeopiskelijoiden asialla. 


Ensi vuonna on taas mahtava vaikuttamisen paikka liittokokouksessa, tässä kohtaa kannattaakin jo laittaa korvan taakse jos osallistuminen liittariin tai esimerkiksi hakeminen SOOLin hallitukseen kiinnostaa. Pedagon hallituksen edustajien lisäksi liittokokoukseen voi lähteä kuka vain SOOLin jäsen meistä luokanopettajaopiskelijoista. Jos siis kiinnostaa, nyt on vuosi pohtimisaikaa ennen seuraavaa liittokokousta!


Tähän tilaisuuteen kannattaa tarttua, sillä kuten viime viikonloppuna kuulimme useampaan otteeseen: Liittari on ihmisen parasta aikaa!


Liittariterkuin ja vappua jo kovasti odottaen

<3: Minea

Kuvassa Jyväskylän edustajat!