Tapahtumien ABC

Approt  –  Approilla kerätään appropassiin leimoja kiertelemällä Jyväskylän baareja ja ravintoloita. Leiman passiin saa, kun suorittaa baarissa tai ravintolassa vaaditun tehtävän (eli yleensä ostaa juoman). Kun passi on täynnä, lunastat itsellesi yleensä haalarimerkin. Approja järjestetään yleensä anniskeluravintoloissa, mutta konseptia sovelletaan myös mitä kekseliäimmin teemoin, esimerkkinä kämppäapprot, herkkuapprot ja liikunta-approt.

Excursio  –  Tutummin excu, on opiskelijoiden luokkaretki. Exculle voidaan lähteä kulttuurikohteeseen, kotimaan lomakohteeseen, risteilylle ja tänä vuonna jopa ulkomaille asti! Olennaista excursioissa on luokkaretkellekin ominainen yhteiskuljetus, yleensä busseilla – matkan kohde voi olla mikä vain!

Fuksiaiset  –  Fuksiaiset ovat syksyn alussa 2. vuosikurssilaisten fukseille järjestämä tapahtuma, jossa kierretään joukkueina rasteja ja suoritetaan tehtäviä teeman mukaisesti pukeutuneena. Fuksiaiset huipentuu yleensä yhteiseen lopetusseremoniaan, jossa palkitaan parhaat joukkueet erilaisissa kategorioissa. Tämä on fuksisyksyn yksi ikimuistoisimmista tapahtumista!

Haalarikastajaiset  –  Syksyllä juuri ennen haalareiden saamista fuksit osallistuvat haalarikastajaisiin, sillä pitäähän ferrarit ansaita! Haalarit kastetaan joka vuosi mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla – legendan mukaan eräät 2020-vuosikurssilaiset kulkevat yössä Jyväsjärvessä käyttöön vihityt haalarit jalassa.

Hengailuilta  –  Hengailuillat ovat pedagolaisten kuukausittain järjestettäviä tapahtumia, joissa tarkoituksena on viettää aikaa yhdessä alkoholittomasti erilaisten aktiviteettien parissa. Hengailuilloissa pulkkaillaan, ommellaan haalarimerkkejä, katsotaan elokuvia ja esimerkiksi maalaillaan ja askarrellaan. Hengailuillat ovat aina ilmaisia ja alkoholittomia.

Kostajaiset  –  Kostajaisissa roolit vaihtuvat ja fuksit pääsevät kostamaan kakkosille fuksiaisissa kohtaamansa vääryydet. Tapahtuman suunnittelu ja toteutus on kokonaan fuksien käsissä, joten vain taivas on rajana, minkälainen spektaakkeli kakkosia odottaa! Kostajaiset on perinteisesti pidetty keväällä.

OPM  –  Eli oma pullo mukaan! Kaikki tapahtumat eivät sijoitu anniskeluravintoloihin ja ettei nyt aivan kuivin suin tarvitsisi humpata, on oman pullon mukaan ottaminen sallittua – joskus jopa oikein suotavaa. OPM saattaa lukea niin sitsikuvauksessa, kuin ulkotapahtumankin yhteydessä.

Pedagogaala  – Pedagogaala on joka vuotinen pedagon rento “kevätjuhla” jossa palkitaan vuoden ansioituneita pedagolaisia ja juhlitaan yhdessä tulevaa vappua ja kevättä. Aina ennen Pedagogaalaa on vuorossa kaksi äänestyskierrosta. Ensimmäisellä kierroksella asetetaan pedagolaisia ehdolle eri titteleihin ja toisella äänestyskierroksella äänestetään ehdolle asetettujen kesken tittelin voittaja.

Pikkujouluristeily  –  Pikkujouluristeily, eli PJR, on vuosittain syyslukukaudella järjestettävä laivaristeily Itämeren yli Tukholmaan ja takaisin. PJR:lle osallistuu vuosittain yli tuhat opeopiskelijaa ympäri Suomen, joten tätä perinnettä ei kannata missata mistään hinnasta! Karaoke raikaa, humppa soi ja viina virtaa, kun opeopiskelijat lähtevät risselle!

Poikkarit  –  Poikkitieteelliset haalaribileet ovat joka kuukauden ensimmäisenä torstaina Club Escapessa  järjestettävät opiskelijabileet, jolloin nimensä mukaisesti biletetään haalarit jalassa. Poikkareilla vietetään huoletonta ja railakasta opiskelijaelämää vailla huolta huomisesta deadlinestä!

Sillis  –  Sillis, eli akateeminen silliaamiainen, on vuosijuhlien jälkeisenä päivänä järjestettävä hengailupäivä, jolloin syödään, juodaan, pelaillaan sekä saunotaan ja paljuillaan edellisen päivän krapula pois yhdessä pedagolaisten kanssa. Sillispaikka on tapahtuma-aamuun asti yllätys, joten mihin tahansa kannattaa varautua. Olennainen osa jokavuotisia vujuja!

Sitsit = Sitsit ovat hauska akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan, lauletaan juomalauluja, pidetään pieniä puheita ja seurataan ohjelmanumeroita. Sitseillä on voimassa tietyt säännöt, joita täytyy noudattaa. Sitseille pukeudutaan teeman mukaan ja toast mastereiden, eli sitsien vetäjien, sana on näissä kinkereissä laki! Sääntö numero 1: Älä myöhästy!

Talvipäivät = TPTPTP!! Talvipäivät ovat Suomen suurin yhden alan opiskelijatapahtuma, jota et halua missata! Talvipäivät ovat kolmepäiväinen viikonloppu, joka sijoittuu kevätlukukauden alkuun. Talvipäiville kokoontuu haalarijalkaisia opeopiskelijoita ympäri maata. Talvipäivillä on artisteja, talvirieha, erilaisia tapahtumia ja paljon hauskaa tekemistä! Talvipäiviä kutsutaan Suomen suurimmaksi leirikouluksi, eikä suotta! TP järjestetään joka vuosi eri opekaupungissa ja vuonna 2022 on Joensuun vuoro!

Vappu = Pedagon vappuun kuuluu monenmoista tapahtumaa ja rientoa! Vappu kannattaa siis ehdottomasti viettää Jyväskylässä ja muistaa, että vapu ei lopu!! Pedagon perinteiseen vappuun kuuluu mm. saunomista, puistositsit, leikkiäiset sekä vappubrunssi. Vuonna 2022 vappu palaa toivottavasti suurempana kuin kahteen viimeiseen koronavuoteen, joten kerää voimasi ajoissa tähän yli viikon mittaiseen koitokseen!

Vuosijuhlat = Vuosijuhlat, eli vujut, ovat vuotuisesti järjestettävät Pedago ry:n syntymäpäiväjuhlat. Vujuille pukeudutaan hienosti – naiset iltapukuihin ja miehet tummaan pukuun, käydään kampaajalla, viikataan taskuliina ja suoristetaan ainejärjestönauhat. Kuunnellaan puheita, valssataan tanssilattialla, nautitaan hyvästä ruoasta juomien kera sekä seurataan muuta ohjelmaa vuju-bingoa unohtamatta! Vuonna 2021 vuosijuhlia juhlittiin 57-vuotiaan Pedagon kunniaksi.

3miot = 3miot ovat kuusi kertaa lukuvuodessa järjestettävät poikkitieteelliset bileet, joiden ennakkolippuna toimii joka kerta erilainen, kolmion muotoinen haalarimerkki. 3mioilla kierretään kolme eri baaria: Hollywood Bowling, Club Escape & London itse päätetyssä järjestyksessä juuri niiden opiskelukavereiden kanssa, joiden kanssa haluat bilettää!