Käsitöitä vastasyntyneille

19.9.2022

Keski-Suomen keskussairaala Novan vastasyntyneiden teho- ja valvontaosastolla on tarvetta käsityölahjoituksille, ja mikä olisikaan parempi keino auttaa, kuin koota Pedagolta yhteinen lahjoitus käsitöitä sairaalalle vietäväksi! Keräämme lahjoitukseen turvalonkeroita, myssyjä sekä sukkia. Jokaisella työllä on merkitys, joten tee sen verran mitä ehdit ja jaksat. Alempaa löydät esimerkkiohjeita, mutta voit käyttää mitä tahansa vastasyntyneiden koolle soveltuvia ohjeita.

Aikaa käsitöiden tekemiseen on useampi viikko. Valmiit työt tulee toimittaa kulttuurivastaava Heidille viimeistään 31.10. Heidin tavoitat mm. hallituksen kokouksista ja kirjakerhosta, mutta voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen heidi.e.hakamaki@student.jyu.fi . Vaihtoehtoisesti voit viedä työsi kasvistolle Pedagon hyllyssä olevaan “käsityölahjoitukset” -laatikkoon. Jos olet tuomassa ison määrän töitä, ole ensin yhteydessä Heidiin edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Ethän pese käsitöitä itse! Kulttuurivastaava toimittaa käsityöt sairaalalle heidän ohjeidensa mukaisesti marraskuussa. Tuo työsi pussissa, johon kirjoitat oman nimesi.

Huom! Jos sinulla on kotieläimiä, laita käsityösi tiiviiseen pussiin ja kirjoita sen päälle eläintalous. Työt voi myös laittaa pariksi päiväksi pakkaseen. Kirjoita tällöin pussiin myös pakastettu.


OHJEET

Turvalonkero

Turvalonkero on nimikesuojattu virkattu mustekala, jonka tarkoitus saada keskonen jättämään hoidon kannalta tärkeät johdot ja letkut rauhaan. Niiden sijaan pienet sormet tarttuvatkin lonkeroihin ja saavat turvaa. Nimikesuojauksen vuoksi alkuperäisellä Annika Pakkasen kehittämällä ohjeella virkattuja turvalonkeroita ei saa myydä, vaan ne on tarkoitettu annettavaksi eteenpäin. Niiden tekeminen on hauskaa sekä helppoa opetella, vaikkei aiempaa virkkaustaustaa olisikaan. Ja onhan ne nyt myös söpöjä!

Materiaalien tulee olla 60°C konepesun kestäviä. Langoista ei saa lähteä karvaa tai nyppyjä, sillä vauvat laittavat helposti mustekalan lonkeroita suuhun. Älä siis käytä esim. villalankaa. Parhaiten turvalonkeroiden tekoon sopii 100% puuvillaa olevat langat (esim. Novita Cottonia ja Schachenmayr Cataniaa käytetään yleisesti paljon lonkeroiden tekemiseen). Puuvilla kestää yleensä aina 60 asteen pesun, mutta värit saattavat lähteä leviämään langasta ja sen pesuohjeesta riippuen. Täytteeksi sopii askarteluvanu. Voit myös purkaa lapsille tarkoitetun tyynyn ja ottaa vanua sieltä. 

Linkki ohjeeseen: https://uudentuulenmartat.marttayhdistys.fi/@Bin/289023/Turvalonkerot.pdf 
Linkki ohjevideoon: https://www.youtube.com/watch?v=8_GRB9Wp-VA&t=2193s 


Sukat

Sukkien tulee olla tarpeeksi pieniä vastasyntyneille ja ne tulee tehdä vauvaystävällisistä langoista (esim. Novita Nalle, Trysil Ida, Merino Babyull). 

Kiinnitä sukkaparit toisiinsa langoilla ja merkkaa niihin lapulla materiaali sekä pesuohjeet. Jos teet useita sukkia samoilla langoilla, voit myös laittaa ne samaan pussiin ja merkitä tiedot siihen.

Ohjeita löydät esim. täältä: https://www.maajakotitalousnaiset.fi/uploads/archive/attachment/vauvansukkia_sairaalaan_neuleohjeita.pdf 


Myssyt

Myös myssyjen tulee olla tarpeeksi pieniä vastasyntyneille ja ne tulee tehdä vauvaystävällisistä langoista (esim. Merino Babyull, Novita Muumi, Hjertegran Blend Bamboo). Halutessasi voit myös ommella myssyjä kankaasta.

Merkkaa myssyihin lapulla materiaali sekä pesuohjeet. Jos teet useita myssyjä samoilla materiaaleilla, voit myös laittaa ne samaan pussiin ja merkitä tiedot siihen.

Ohjeen löydät esim. täältä: https://www.ristiin-rastiin.fi/2014/05/bambumyssy-vastasyntyneelle-ohje.html

Turvalonkeroita