Tapahtumien ABC

"Siis Sami on kuulemma toisena toastina tänään siellä OPM-sitseillä Boomboxilla. Pitäisköhän meidän ketkoilla porukalla Kirkkopuistossa ennenku Time aukee ja päästään virallisille jatkoille! Ainiin ja pitää käydä vaihtamassa haalarit kun tänään on poikkarit!"

Niin että mitä?

Approt

Approilla kerätään appropassiin leimoja kiertelemällä Jyväskylän baareja ja ravintoloita. Leiman saa passiin, kun suorittaa baarissa tai ravintolassa vaaditun tehtävän (eli yleensä ostaa juoman). Kun passi on täynnä, lunastat itsellesi yleensä haalarimerkin. Approja järjestetään yleensä anniskeluravintoloissa, mutta konseptia sovelletaan myös mitä kekseliäimmin teemoin, esimerkkinä kämppäapprot, herkkuapprot ja liikunta-approt.

 

Boombox & Tilia

Boombox ja Tilia ovat Jyväskylän yliopiston tiloja ja yksiä harvoista, joissa alkoholin käyttö on sallittua. Näissä paikoissa järjestetään tuon tuosta erilaisia tapahtumia, kuten sitsejä ja beerbongia, jotka ovat OPM (lue alta).

 

Etkot, ketkot ja jatkot

Etkoja vietetään ennen varsinaista tapahtumaa, ketkoilla kokoonnutaan yhteen kahden tapahtuman välissä ja jatkot ovat illan viimeinen etappi yleensä pilkun jälkeen. Etkot, ketkot ja jatkot ovat aina epävirallisia, jäsenistön itse itselleen järjestämiä. Tapahtumilla saattaa tosin olla myös virallisia jatkoja (lue alta).

 

Excursio

Tutummin excu, on opiskelijoiden luokkaretki. Exculle voidaan lähteä kulttuurikohteeseen, kotimaan lomakohteeseen, risteilylle tai jopa ulkomaille asti! Olennaista excursioissa on luokkaretkellekin ominainen yhteiskuljetus, yleensä busseilla – matkan kohde voi olla mikä vain!

 

Fuksiaiset

Fuksiaiset ovat syksyn alussa 2. vuosikurssilaisten fukseille järjestämä tapahtuma, jossa kierretään joukkueina rasteja ja suoritetaan tehtäviä teeman mukaisesti pukeutuneena. Fuksiaiset huipentuu yleensä yhteiseen lopetusseremoniaan, jossa palkitaan parhaat joukkueet erilaisissa kategorioissa. Tämä on fuksisyksyn yksi ikimuistoisimmista tapahtumista!

 

Haalarikastajaiset

Syksyllä juuri ennen haalareiden saamista fuksit osallistuvat haalarikastajaisiin, sillä pitäähän ferrarit ansaita! Haalarit kastetaan joka vuosi mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla – legendan mukaan eräät 2020-vuosikurssilaiset kulkevat yössä Jyväsjärvessä käyttöön vihityt haalarit jalassa.

 

Kostajaiset

Kostajaisissa roolit vaihtuvat ja fuksit pääsevät kostamaan kakkosille fuksiaisissa kohtaamansa vääryydet. Tapahtuman suunnittelu ja toteutus on kokonaan fuksien käsissä, joten vain taivas on rajana, minkälainen spektaakkeli kakkosia odottaa! Kostajaiset on perinteisesti pidetty keväällä.

 

OPM

Eli oma pullo mukaan! Kaikki tapahtumat eivät sijoitu anniskeluravintoloihin ja ettei nyt aivan kuivin suin tarvitsisi humpata, on oman pullon mukaan ottaminen sallittua – joskus jopa oikein suotavaa. OPM saattaa lukea niin sitsikuvauksessa, kuin ulkotapahtumankin yhteydessä.

 

Pedagogaala

Pedagogaala on joka vuotinen pedagon rento “kevätjuhla” jossa palkitaan vuoden ansioituneita pedagolaisia ja juhlitaan yhdessä tulevaa vappua ja kevättä. Aina ennen Pedagogaalaa on vuorossa kaksi äänestyskierrosta. Ensimmäisellä kierroksella asetetaan pedagolaisia ehdolle eri titteleihin ja toisella äänestyskierroksella äänestetään ehdolle asetettujen kesken tittelin voittaja.

 

Pikkujouluristeily

Pikkujouluristeily, eli PJR, on vuosittain syyslukukaudella järjestettävä laivaristeily Itämeren yli Tukholmaan ja takaisin. PJR:lle osallistuu vuosittain yli tuhat opeopiskelijaa ympäri Suomen, joten tätä perinnettä ei kannata missata mistään hinnasta! 

 

Poikkarit

Poikkitieteelliset haalaribileet ovat joka kuukauden ensimmäisenä torstaina Club Escapessa  järjestettävät opiskelijabileet, jolloin nimensä mukaisesti biletetään haalarit jalassa. Poikkareilla vietetään huoletonta ja railakasta opiskelijaelämää vailla huolta huomisesta deadlinestä!

 

Pukukoodi

Se, mitä puetaan päälle, vaihtelee hieman tapahtumakohtaisesti. Esimerkiksi sitseille pukeudutaan aina kyseessä olevan teeman mukaisesti, kun taas muihin opiskelijatapahtumiin pukeudutaan haalareihin lähes poikkeuksetta. Hienompiin ja virallisempiin tapahtumiin, kuten Pedagogaalaan sekä vuosijuhliin, haalarit eivät kuitenkaan kuulu. Mikäli pukukoodi on jokin muu, kuin haalarit, tieto siitä löytyy aina Kide.Appin tapahtumakuvauksesta!

 

Sillis

Sillis, eli akateeminen silliaamiainen, on vuosijuhlien jälkeisenä päivänä järjestettävä hengailupäivä, jolloin syödään, juodaan, pelaillaan sekä saunotaan ja paljuillaan edellisen päivän krapula pois yhdessä pedagolaisten kanssa. Sillispaikka on tapahtuma-aamuun asti yllätys, joten mihin tahansa kannattaa varautua. Olennainen osa jokavuotisia vujuja!

 

Sitsit

Sitsit ovat hauska akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, juodaan, lauletaan juomalauluja, pidetään pieniä puheita ja seurataan ohjelmanumeroita. Sitseillä on voimassa tietyt säännöt, joita täytyy noudattaa. Sitseille pukeudutaan teeman mukaan ja toastmastereiden, eli sitsien vetäjien, sana on näissä kinkereissä laki! Sääntö numero 1: Älä myöhästy!

 

SOOLin Talvipäivät

TPTPTP!! Talvipäivät ovat Suomen suurin yhden alan opiskelijatapahtuma, jota et halua missata! Talvipäivät ovat kolmepäiväinen viikonloppu, joka sijoittuu kevätlukukauden alkuun. Talvipäiville kokoontuu haalarijalkaisia opeopiskelijoita ympäri maata. Talvipäivillä on artisteja, talvirieha, erilaisia tapahtumia ja paljon hauskaa tekemistä! Talvipäiviä kutsutaan Suomen suurimmaksi leirikouluksi, eikä suotta! TP järjestetään joka vuosi eri opekaupungissa ja vuonna 2025 on Helsingin vuoro!

 

Toastmaster

Toastmaster, eli toasti, on henkilö, joka johtaa akateemista pöytäjuhlaa, eli sitsejä. Toastmasterin sana on laki, eikä sitä tule kyseenalaistaa - seuraukset tämän säännön rikkomisesta ovat taattu.

 

Vappu

Pedagon vappuun kuuluu monenmoista tapahtumaa ja rientoa! Vappu kannattaa siis ehdottomasti viettää Jyväskylässä ja muistaa, että vapu ei lopu!! Pedagon perinteiseen vappuun kuuluu mm. saunomista, puistositsit, leikkiäiset sekä vappubrunssi.

 

Viralliset jatkot

Toisinaan tapahtumiin kuuluu varsinaisen aktiviteetin lisäksi viralliset jatkot, lähes poikkeuksetta jossain keskustan baarissa. Virallisista jatkoista löydät tiedon aina tapahtumakuvauksesta. Yleensä tapahtumaan osallistuvilla on virallisiin jatkopaikkoihin ilmainen sisäänpääsy ja/tai jononohitusoikeus tiettyyn kellonaikaan asti.

 

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat, eli vujut, ovat vuotuisesti järjestettävät Pedago ry:n syntymäpäiväjuhlat. Vujuille pukeudutaan hienosti – naiset iltapukuihin ja miehet tummaan pukuun, käydään kampaajalla, viikataan taskuliina ja suoristetaan ainejärjestönauhat. Kuunnellaan puheita, valssataan tanssilattialla, nautitaan hyvästä ruoasta juomien kera sekä seurataan muuta ohjelmaa vuju-bingoa unohtamatta! Vuonna 2024 vuosijuhlia juhlitaan 60-vuotiaan Pedagon kunniaksi.

 

3miot

3miot ovat kuusi kertaa lukuvuodessa järjestettävät poikkitieteelliset bileet, joiden ennakkolippuna toimii joka kerta erilainen, kolmion muotoinen haalarimerkki. 3mioilla kierretään kolme eri baaria: Hollywood Bowling, Club Escape & London itse päätetyssä järjestyksessä juuri niiden opiskelukavereiden kanssa, joiden kanssa haluat bilettää!