Vuosijuhlaetiketti

Pedagon vuosijuhlilla noudatetaan rennon perinteistä etikettiä pöytätapojen ja pukeutumisen suhteen. Alla muutama tärkeä asia, jotka on hyvä muistaa.

Pöytätavat

Pöytään saavuttaessa on tapana esittäytyä kohteliaasti pöytäseurueelleen.

Juhlan kulusta vastaa seremoniamestari, jonka puhuessa on juhlakansan hiljennyttävä. Pöydässä on suotavaa seurustella, mutta viereisiin pöytiin ei sovi huhuilla. Virallista ohjelmaa seurataan hiljaa ja esiintyjiin keskittyen, ja puheen tai laulun aikana ei ole sopivaa syödä.

Illallispöydästä ei ole hyvätapaista poistua kuin konferenssien, eli ohjelmaan merkittyjen taukojen, aikana. Mikäli juhlijan muutoin täytyy nousta seurueesta, hänen on pahoiteltava poistumistaan ja vältettävä ylimääräistä juhlan häiritsemistä.

Laulujen, puheiden ja esitysten jälkeen on tapana osoittaa suosiota käsiä taputtamalla ja maljaa nostamalla, mikäli niin ohjeistetaan.


Pukeutuminen

Pukeutuminen Pedagon vuosijuhlassa on astetta rennompaa kuin muualla. Pukeutumiskoodi on “juhlava pukeutuminen ja akateemiset kunniamerkit”. Tämä tarkoittaa käytännössä tummaa pukua tai täyspitkää ilta- tai juhlapukua, mutta esimerkiksi hansikkaita, hartiahuivia ja olkahihnatonta laukkua ei vaadita. Ei ole myöskään sääntöä siitä, että naisen olkapäiden tulisi olla peitettynä hartiahuivilla tai jakulla pääruokaan asti. Laukkua ei kuitenkaan ole soveliasta asettaa pöydälle, paitsi jos se sopii pöytäseurueelle. Kunniamerkit ja ainejärjestönauha

Akateemisiksi kunniamerkeiksi määritellyt nauhat ja merkit kuuluvat vuosijuhlien asuetikettiin. Pukua käytettäessä nauha kulkee oikealta olkapäältä alas vasemmalle puvun takin alla. Iltapuvussa ruusuke kiinnitetään vasempaan rintamukseen sydämen kohdalle niin, ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä. Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan joko nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.

Ainejärjestönauhan solmiminen

  1. Nauhan pituus on 45 cm
  2. Taita nauhan vasemmasta päästä n. 5 cm nauhan alle
  3. Taita oikea pää vasemmalle niin, että keskiosan leveydeksi jää n. 9 cm (lopullisen ruusukkeen leveys)
  4. Taita jälleen toiseen suuntaan niin, että alemman ja päälimmäisen taitoksen eri on n. 1,5 cm
  5. Taita vielä kerran vasemmalle, jälleen 1,5 cm alemman ja ylemmän taitoksen väliin
  6. Käännä nauhan pää ylöspäin
  7. Taita nauhan pää ruusukkeen alitse
  8. Taita nauhan pää ruusukkeen yli
  9. Käännä ruusuke ja kiinnitä nauhan pää takapuolelle esim. klemmareilla tai neulalla ja langalla
  10. Ruusuke on valmis!